»Želim, da v vinu začutiš terroir: slanost Jadranskega morja in svežino Julijskih Alp«. Matjaž Četrtič, vinar

 

Prizadevamo si razumeti vsako posamezno rastišče in mikroklimo, ki najbolj ustrezata določeni sorti
vinske trte. Na podlagi tega izbiramo optimalne lege, določamo donosnost in najprimernejši čas
trgatve. Tako pridelamo najboljše grozdje, ki ga na spontan – naraven – način spremenimo v unikatno vino.

 

Smo butični, družinski vinarji. Naši temeljni vodili v vinogradu in kleti sta spoštovanje narave in vlaganje v nova znanja.

 

Naša vina so slogovno in tehnično dovršena, obenem pa imajo osebno, unikatno noto,
ki izvira iz ljubezni do narave in vinarske strasti. Zato so edinstvena.

 

 

 

Slog vinske hiše Ferdinand danes oblikuje Matjaž Četrtič, agronom, ki je že v otroštvu začutil,
da želi postati vinar. S tem je obudil družinsko tradicijo, saj se je z vinarstvom že zelo uspešno ukvarjala
družina Matjaževega pranonota Ferdinanda.

 

 

 

Matjaž Četrtič – vinar

Leta 1992 je Matjaž kot dijak srednje kmetijske šole pričel obdelovati pradedov največji vinograd. Njegova vizija je bila zgraditi klet, ki bo pridelovala vrhunska briška vina, predvsem iz tukajšnje avtohtone sorte - rebule. Sinu je že od samega začetka zaupal oče Marjan, ki mu je nudil vso moralno in finančno podporo ter se kasneje tudi sam popolnoma predal vinogradništvu. Prve steklenice vina so prišle na trg leta 1997.
Vzporedno z delom v vinogradu se je Matjaž tudi izobraževal, saj je po končani srednji kmetijski šoli študij nadaljeval na Biotehniški fakulteti v Ljubljan in leta 1996 diplomiral iz agronomije. Optimalna obremenitev cv: rebule. V Trstu je nato študiral še vinski management in leta 2007 postal Master of wine business.

Prav v Trstu se je pričelo uspešno sodelovanje dveh mladih vinarjev in študisjkih kolegov z obeh strani Brd. Matjaž Četrtič in Robert Prinčič sta namreč lotila skupnega projekta Sinefinis. Tema, ki je Matjažu v času študija najbolj pri srcu, je bila rebula in njen razvojni potencial za Brda.

Kontakt: matjaz@ferdinand.si

 

 

Jasmina Četrtič - back office

Jasmina Četrtič je vedno čutila afiniteto do turizma in marketinga zato je  po končanem študiju ekonomije v Ljubljani magistrirala na prestižni Univerzi Bocconi v Milanu. Sedaj je njen fokus razvoj blagovnih znamk Ferdinand in Sinefinis ter njunemu trženju doma in v svetu. Veliko pozornosti posveča oblikovanju nepozabnih izkušenj za goste posestva Ferdinand.

Kontakt: jasmina@ferdinand.si

 

Rebula – Rebolium

 

Prva in najpomembnejša sorta v kleti Ferdinand je rebula, ki ji posvečamo veliko pozornosti in
jo predstavljamo v vseh linijah vin – kot sveže vino (klasična rebula), zorjeno v hrastovih sodih (Época),
kot macerirano rebulo (Brutus) in v penečem vinu Sinefinis. Rebula je sorta neskončih možnosti,
ki najbolj neposredno govori o Brdih. K nam je prišla že v rimskih časih, se tu razbohotila
v srednjem veku in prestala vse preizkušnje časa. Danes je to sorta, ki ima zaradi specifične aromatike,
živahne svežine in neštetih možnosti interpretacije velik potencial. Brda lahko prav z njo postanejo še
bolj prepoznavna v svetu. Tudi zato je Klet Ferdinand pobudnica in organizatorka projekta Rebolium
– rebula skozi čas, ki raziskuje to sorto rebula in promovira njen razvoj ter
Mastreclassa Brda Home of rebula, ki se vsako leto tradicionalno odvija zadnji teden v avgustu.

 

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Vinska klet Ferdinand; Matjaž Četrtič