Kmetija je vključena v ukrepe iz Programa razvoja podeželja, iz katerih letno prejemamo sredstva za njihovo izvajanje.

Ukrep 10

Naziv aktivnosti: Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila

Cilji: Zmanjšati vplive kmetovanja na okolje

Operacija: Vinogradništvo

Na vinogradniški kmetiji smo se že pred leti odločili, da bodo naše trte vzgojene z naravnimi metodami, saj je tako omogočeno ohranjanje naravnega ciklusa organizmov v vinogradu. Pri delu in zaščiti pred boleznimi uporabljamo le naravi prijazne pripravke, plevele v vrstnem prostoru zatiramo brez uporabe herbicidov. Vinogradi na kmetiji so zatravljeni, kar preprečuje erozijo. V vsakem drugem medvrstnem prostoru, ki je pokrit z negovalno ledino, zemljo ustrezno razrahljamo. Za spremljanje posameznih vrst škodljivcev uporabljamo lepljive plošče, s katerimi zasledujemo številčnost in čas pojava le-teh.

 

UKREP 13

Naziv aktivnosti: Plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami

Cilji:    Ohraniti obdelanost kmetijskih zemljišč, ohraniti poseljenosti podeželskih območij in zagotavljati javne koristi na območjih z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami (OMD).

Na kmetiji obdelujemo 5,65 ha kmetijskih površin. Naši vinogradi ležijo v okolici naselja Kojsko, na strmih obronkih z nagibom terena nad 35%, kar že v osnovi napoveduje zahtevne pogoje za obdelavo. Vinogradi stojijo na terasah. Prva in najpomembnejša sorta je avtohtona rebula, ki ji posvečamo veliko pozornosti in jo predstavljajo v vseh linijah vin iz kleti Ferdinand – kot sveže vino (klasična rebula), vino negovano v hrastovih sodih (Época) in macerirano rebulo (Brutus).

 

Vinska klet »Vina Ferdinand« je prejemnik podpore iz Programa razvoja podeželja RS 2014-2020 iz podukrepa

4.2.:  Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2018

Opis operacije: Naložba obsega novogradnjo zgradbe za namen predelave in trženja. Objekt bo imel tri etaže s skupno neto površino 825,21 m2. Del investicije predstavlja tudi nakup tehnološke opreme za vinarstvo in notranje opreme za degustacijski ter prodajni prostor. Kletna etaža je v celoti pod nivojem terena. V njej so predvideni prostori namenjeni obdelavi in predelavi grozdja v vino; natančneje: sprejemu, začetni obdelavi, hrambi, stekleničenju in pakiranju vina. Zgornji dve etaži obsegata prostore za degustacije in prodajo vin, s čimer doslej na kmetiji nismo razpolagali. Skupno vsem ambientom v pritličju in nadstropju  je, da imajo velike okenske odprtine orientirane proti jugu, kjer se odpira razgled prek briških gričev vse do morja. Pritlična degustacijska prostora sta prostorna in se v primeru številčnejše skupine lahko povežeta. V nadstropju se poleg prostora za degustacije, ki je primeren za manjšo skupino,  nahajajo tudi prodajni prostor, priročno skladišče ter prostor za opravljanje analiz.

Prav tako v okviru naložbe vlagamo v tehnološko opremo. Urejeni bodo hladilni sistemi, nabavljena bo nova stiskalnica, transportni trak, črpalka, linijska etiketirka in viličar. Opremo dopolnjujemo z nabavo novih dodatnih cistern in sodov. 

Pri gradnji nismo zanemarili niti okoljskega vidika. Temu merilu sledi že sama zasnova objekta. Kletna etaža je v celoti vkopana v teren, saj le vkopan objekt zagotavlja temperaturno stabilno okolje, ki je esencialno za pridelavo vina. Nad južnim delom kleti je predvidena zelena streha. Nad slojem izolacije je sloj rodovitne prsti in trave, kar vzdržuje ustrezno klimo v spodnjih prostorih. Degustacijski prostori, ki so nad terenom, so orientirani proti jugu, kjer so predvidene zasteklitve večjega formata. Zaradi preprečevanja pregrevanja poleti so predvideni nadstreški, ki preprečijo vdor visokega sonca v objekt (pasivno senčenje). Pozimi, ko je sonce nižje, pa le-to pronica v objekt in  tako segreva degustacijske prostore. Na preostalih odprtinah je predvideno aktivno senčenje z zunanjimi senčili. Pomemben okoljski prispevek predstavlja tudi vključitev uporabe višjega deleža lesa. V okviru investicije se bo uredilo še čistilno napravo, vodni zbiralnik in toplotno črpalko.

Z novogradnjo objekta in nabavo dodatne opreme urejamo sodobne prostore za predelavo in trženje, ki bodo omogočali optimalno izvajanje delovnega procesa, kar je osnovni cilj investicije.

Pričakovani rezultati:  Z naložbo bomo na kmetiji povečali svoje prostorske zmogljivosti, ki so nas doslej zaradi utesnjenosti in lokacijske razpršenosti omejevale pri rasti, saj niso več sledile proizvodnim zmožnostim naših vinogradov. Pričakujemo, da se bodo z zagotovljeno prostorsko celovitostjo izboljšali naši delovni pogoji, končni izdelek pa bo še bolj kakovosten in dovršen. Sočasno pa se odpira tudi možnost večje količinske proizvodnje vin. Z ureditvijo degustacijskega in prodajnega prostora bodo zagotovljeni pogoji za predstavitev ter prodajo vin na kmetiji.  Ostalim oblikam trženja, ki se na kmetiji že izvajajo,  bo tako dodan nov pomemben neposreden kanal, kjer je prodajni pristop lahko najbolj prilagojen ciljnemu kupcu.

Tehnologija izdelave poleg sezonskih dejavnikov najbolj vpliva na lastnosti vin, hkrati pa je ključna z vidika ohranjanja čim bolj stabilne kakovosti. Samo z ustrezno tehnološko opremo in poznavanjem proizvodnih postopkov se lahko izpopolni produkte in jih ohranja na visokem nivoju. Naložba obsega tudi nakup naprav oziroma tehnologij katerih končni produkt proizvodnega procesa bo nov produkt Malvazija Epoca.

Projekt je finančno podprt s strani Evropske unije. Več o samem projektu na spletni strani PRP.

4.2.  Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2021

OPIS OPERACIJE: Z investicijo bomo izvedli nakup potrebne opreme za predelavo vina, s katerimi bomo zvišali kvaliteto vin. Del investicije je namenjen tudi ureditvi sončne elektrarne, ki bo omogočala samooskrbo z električno energijo za samostojni objekt, v katerem so vinska klet ter prostori za trženje vin (degustacijski prostor in prostor za prodajo lastnih vin s kmetije). Leseni pokončni sodi za maceracijo bodo omogočili hitrejše zorenje vina, vina bodo hitreje na trgu, hkrati pa se bo zmanjšala poraba vode. Manjšo porabo vode bo omogočil tudi nov pecljalnik, ki bo poskrbel tudi za sortiranje posamičnih grozdnih jagod in zmanjšal emisije v okolju. Sortirna miza za selekcijo grozdnih jagod bo omogočala grozdju najkrajšo možno pot pri predelavi. Izmenjevalec temperature za hlajenje mošta bo pripomogel k kvaliteti predelave, saj bo omogočal, da gre mošt v procesu pri optimalni temperaturi, kar posledično pripomore k bolj zdravemu izdelku. Filter za vino je potreben za sterilno filtracijo pri stekleničenju. Porabo vode bodo zmanjšali tudi nakup pralca za sode ter visokotlačnega čistilca, ki bo služil za čiščenje tal, cistern in ostale opreme. Ročni električni viličar pa bo namenjen uporabi v prostorih za manipulacijo.

Pričakovani rezultati:  Z nakupom nove tehnološke opreme bomo dopolnili in optimizirali proizvodni proces predelave grozdja v vino. Ker se zavedamo, kako velik je vpliv okolja na kvalitetne izdelke, želimo z nakupom nove tehnološke opreme in postavitvijo sončne elektrarne prispevati k horizontalnim ciljem, zmanjšati uporabo električne energije in zmanjšati porabo vode na enoto proizvoda. 
V vinski kleti Ferdinand razvoj proizvodnje in prodajo odličnih vin pod lastno blagovno znamko »Ferdinand« uresničujemo z naprednimi in inovativnimi rešitvami, s pomočjo nenehnega izobraževanja ter sodelovanjem in partnerskim odnosom s sedanjimi in potencialnimi kupci. Z individualnim pristopom k rešitvam želimo zadovoljiti še tako zahtevnega kupca naših vin. Tako gradimo stabilno in uspešno kmetijo, ki zagotavlja nadzorovano nadaljnjo rast.  

Podukrep M04.2_10b_Podpora za naložbo v predelavo, trženje oz. razvoj kmetijskih proizvodov ( za leto 2022)

 

Naziv naložbe: Nakup tehnološke opreme za predelavo in opreme za skladiščenje vin

Opis naložbe:  Pri iskanju vse višje kakovosti se poslužujemo vseh strokovnih in tehnoloških izboljšav. Z letom 2023 smo se ponovno vključili v ekološko pridelavo grozdja. Iz skrbno pridelanega ekološkega grozdja, si želimo na čimbolj dovršen in naraven način pridelati vino, ki ga lahko tržimo v najboljših restavracijah po celem svetu. Zaradi vse večjih problemov z ekstremnimi vremenskimi pojavi kot so toča, močan veter, pojavi novih škodljivcev, ki vplivajo na kvaliteto grozdja, pa je potrebno imeti vedno več ustrezne tehnološke opreme, ki omogoča optimalen delovni proces. Do sedaj smo ročno potrgano grozdje pripeljali v klet, ga z viličarjem postopoma zvrnili v korito s pripadajočo sortirno mizo. Tam smo celotne grozde ročno prebirali in odstranili ostanke listja ter ločili morebitne gnile oziroma nedozorele grozde. V predvidenem novem procesu nam nov pecljalnik z vgrajeno sortirno mizo omogoča več prednosti - dodatno in avtomatsko sortiranje posamičnih grozdnih jagod, izločevanje nezaželenih žuželk, od toče ali vetra poškodovanih jagod, gnilih jagod, ločevanje zlomljenih ostankov pecljevine in pečk … V sprejemni posodi ostanejo cele in čiste jagode primerne za nadaljnjo obdelavo brez vidnih poškodb in ostalih nezaželenih ostankov.
Črpalka z vgrajenim števcem litrov nam bo omogočala samodejno črpanje brez potrebe po stalnem nadzoru. Možno je namreč nastaviti pretok določenega števila litrov nakar se samodejno ustavi. To bo omogočilo varčevanje s časom in možnost opravljanja več opravil hkrati z manj prisotnimi kletarji. Poleg tega omogoča tudi samodejno polnjenje sodov, kar je zelo zamudni in zahtevno opravilo. 
Motoriziran rotor s polžem za črpalko – zbirno korito: Pri pecljalniku z vgrajeno sortirno mizo grozdne jagode padajo v zbirno korito. Le to je povezano s črpalko za transport drozge, ki omogoča transport grozdja izpod pecljalnika do lokacije -  preše, cisterne ali soda. Leseni sodi bodo omogočili hitrejše zorenje vina, vina bodo hitreje na trgu, hkrati pa se bo zmanjšala poraba vode za vzdrževanje njihove higiene. 

Inovativnost: Naložba obsega nakup naprav oz. tehnologij, s katerim bo v vinski kleti mogoče ustvariti nov ekološki proizvod, ki ga doslej vinska klet na trgu še ni ponujala. Linija vin iz posameznih vinogradov je zasnovana na poudarjanju specifičnih značilnosti posamezne lege, lastnosti zemlje, vpliva lege in s tem posledično klimatskih vplivov ter starosti vinograda. Pri tej liniji vin želimo iz vinograda v steklenico prinesti čim več primarnih elementov in lastnosti grozdja posameznega vinograda. Pridelava tovrstnega vina je zahteven postopek po meri, ker se je potrebno prilagajati količini, ki se jo v posameznem vinogradu ob določenem letniku pridela. Posebno pozornost je potrebno posvetiti optimalnemu času trgatve in nasploh je potrebno biti pozoren na vse parametre, saj se vina kasneje ne sme korigirati z vini drugih leg. Prav tehnološka oprema, ki je predmet naložbe, omogoča zelo sistematično in nadzorovano izvajanje tega produkta. 

Okoljski učinki naložbe se bodo izkazovali v prihrankih električne energije, in sicer kot posledica uporabe energetsko bolj učinkovitih naprav s povišano kapaciteto v primerjavi z obstoječimi napravami. Znižanje emisij CO2 na letni ravni po izračunih 4,7 kgCO2. predvideva se tudi znižanje porabe vode na enoto proizvoda, in sicer za 4,82 m3.
Z naložbo želimo kot kmetijsko gospodarstvo doseči naslednje cilje:

  • z novo tehnološko opremo dopolniti in optimizirati proizvodni proces predelave grozdja v vino,
  • ustvariti pogoje za izvedbo novih proizvodov na kmetiji,
  • ustrezno odgovoriti na izzive, ki jih prinašajo podnebne spremembe,
  • prispevati k horizontalnim ciljem /manjša poraba energije, znižanje emisij, zmanjšanje porabe vode na enoto proizvoda/.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Vinska klet Ferdinand; Matjaž Četrtič