Kmetija je vključena v ukrepe iz Programa razvoja podeželja, iz katerih letno prejemamo sredstva za njihovo izvajanje.

Ukrep 10

Naziv aktivnosti: Kmetijsko-okoljska-podnebna plačila

Cilji: Zmanjšati vplive kmetovanja na okolje

Operacija: Vinogradništvo

Na vinogradniški kmetiji smo se že pred leti odločili, da bodo naše trte vzgojene z naravnimi metodami, saj je tako omogočeno ohranjanje naravnega ciklusa organizmov v vinogradu. Pri delu in zaščiti pred boleznimi uporabljamo le naravi prijazne pripravke, plevele v vrstnem prostoru zatiramo brez uporabe herbicidov. Vinogradi na kmetiji so zatravljeni, kar preprečuje erozijo. V vsakem drugem medvrstnem prostoru, ki je pokrit z negovalno ledino, zemljo ustrezno razrahljamo. Za spremljanje posameznih vrst škodljivcev uporabljamo lepljive plošče, s katerimi zasledujemo številčnost in čas pojava le-teh.

 

UKREP 13

Naziv aktivnosti: Plačila območjem z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami

Cilji:    Ohraniti obdelanost kmetijskih zemljišč, ohraniti poseljenosti podeželskih območij in zagotavljati javne koristi na območjih z naravnimi ali drugimi posebnimi omejitvami (OMD).

Na kmetiji obdelujemo 5,65 ha kmetijskih površin. Naši vinogradi ležijo v okolici naselja Kojsko, na strmih obronkih z nagibom terena nad 35%, kar že v osnovi napoveduje zahtevne pogoje za obdelavo. Vinogradi stojijo na terasah. Prva in najpomembnejša sorta je avtohtona rebula, ki ji posvečamo veliko pozornosti in jo predstavljajo v vseh linijah vin iz kleti Ferdinand – kot sveže vino (klasična rebula), vino negovano v hrastovih sodih (Época) in macerirano rebulo (Brutus).

 

Vinska klet »Vina Ferdinand« je prejemnik podpore iz Programa razvoja podeželja RS 2014-2020 iz podukrepa

4.2.:  Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2018

Opis operacije: Naložba obsega novogradnjo zgradbe za namen predelave in trženja. Objekt bo imel tri etaže s skupno neto površino 825,21 m2. Del investicije predstavlja tudi nakup tehnološke opreme za vinarstvo in notranje opreme za degustacijski ter prodajni prostor. Kletna etaža je v celoti pod nivojem terena. V njej so predvideni prostori namenjeni obdelavi in predelavi grozdja v vino; natančneje: sprejemu, začetni obdelavi, hrambi, stekleničenju in pakiranju vina. Zgornji dve etaži obsegata prostore za degustacije in prodajo vin, s čimer doslej na kmetiji nismo razpolagali. Skupno vsem ambientom v pritličju in nadstropju  je, da imajo velike okenske odprtine orientirane proti jugu, kjer se odpira razgled prek briških gričev vse do morja. Pritlična degustacijska prostora sta prostorna in se v primeru številčnejše skupine lahko povežeta. V nadstropju se poleg prostora za degustacije, ki je primeren za manjšo skupino,  nahajajo tudi prodajni prostor, priročno skladišče ter prostor za opravljanje analiz.

Prav tako v okviru naložbe vlagamo v tehnološko opremo. Urejeni bodo hladilni sistemi, nabavljena bo nova stiskalnica, transportni trak, črpalka, linijska etiketirka in viličar. Opremo dopolnjujemo z nabavo novih dodatnih cistern in sodov. 

Pri gradnji nismo zanemarili niti okoljskega vidika. Temu merilu sledi že sama zasnova objekta. Kletna etaža je v celoti vkopana v teren, saj le vkopan objekt zagotavlja temperaturno stabilno okolje, ki je esencialno za pridelavo vina. Nad južnim delom kleti je predvidena zelena streha. Nad slojem izolacije je sloj rodovitne prsti in trave, kar vzdržuje ustrezno klimo v spodnjih prostorih. Degustacijski prostori, ki so nad terenom, so orientirani proti jugu, kjer so predvidene zasteklitve večjega formata. Zaradi preprečevanja pregrevanja poleti so predvideni nadstreški, ki preprečijo vdor visokega sonca v objekt (pasivno senčenje). Pozimi, ko je sonce nižje, pa le-to pronica v objekt in  tako segreva degustacijske prostore. Na preostalih odprtinah je predvideno aktivno senčenje z zunanjimi senčili. Pomemben okoljski prispevek predstavlja tudi vključitev uporabe višjega deleža lesa. V okviru investicije se bo uredilo še čistilno napravo, vodni zbiralnik in toplotno črpalko.

Z novogradnjo objekta in nabavo dodatne opreme urejamo sodobne prostore za predelavo in trženje, ki bodo omogočali optimalno izvajanje delovnega procesa, kar je osnovni cilj investicije.

Pričakovani rezultati:  Z naložbo bomo na kmetiji povečali svoje prostorske zmogljivosti, ki so nas doslej zaradi utesnjenosti in lokacijske razpršenosti omejevale pri rasti, saj niso več sledile proizvodnim zmožnostim naših vinogradov. Pričakujemo, da se bodo z zagotovljeno prostorsko celovitostjo izboljšali naši delovni pogoji, končni izdelek pa bo še bolj kakovosten in dovršen. Sočasno pa se odpira tudi možnost večje količinske proizvodnje vin. Z ureditvijo degustacijskega in prodajnega prostora bodo zagotovljeni pogoji za predstavitev ter prodajo vin na kmetiji.  Ostalim oblikam trženja, ki se na kmetiji že izvajajo,  bo tako dodan nov pomemben neposreden kanal, kjer je prodajni pristop lahko najbolj prilagojen ciljnemu kupcu.

Tehnologija izdelave poleg sezonskih dejavnikov najbolj vpliva na lastnosti vin, hkrati pa je ključna z vidika ohranjanja čim bolj stabilne kakovosti. Samo z ustrezno tehnološko opremo in poznavanjem proizvodnih postopkov se lahko izpopolni produkte in jih ohranja na visokem nivoju. Naložba obsega tudi nakup naprav oziroma tehnologij katerih končni produkt proizvodnega procesa bo nov produkt Malvazija Epoca.

Projekt je finančno podprt s strani Evropske unije. Več o samem projektu na spletni strani PRP.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Vinska klet Ferdinand; Matjaž Četrtič